torstai 6. joulukuuta 2018

7 tapaa, miten myrkyllisestä ihmissuhteesta selvinneet rakastavat eri tavalla




Me kaikki tiedämme, että treffailu sisältää paljon epävarmuuksia. Suurin osa ihmisistä kokee jonkunasteista epävarmuutta, kun tutustuu potentiaaliseen partneriin. Kuinka lukea toisen ihmisen viestejä ja signaaleja on yksi osa treffailukokemusta. Joskus se on ilahduttavaa, joskus hämmentävää.

Mitäpä, jos ihminen, jota tapailet, on ollut haitallisessa ihmissuhteessa? Valitettavasti hyväksikäyttö on erittäin yleistä yhteiskunnassamme. Traumaattiset kokemukset parisuhteessa ovat pitkäkestoisia ja voivat tehdä elämän ylä- ja alamäet erittäin kivikkoisiksi.

Tässä 7 tapaa, miten ihminen, joka on kokenut parisuhteessaan traumaattisia asioita, rakastaa erilaisesti.

1. Meillä saattaa olla alhainen itsetunto
Hyväksikäytön muodosta huolimatta hyväksikäytetty on saanut vaurioita itsetuntoonsa. Hyväksikäyttäjämme olivat kriittisiä meitä kohtaan ja heikensivät itsetuntoamme. Joskus kerromme itsellemme samoja asioita, kuin hyväksikäyttäjämme "et ole riittävän hyvä" tai "miten kukaan voisi sinua rakastaa" tai "kohtelen sinua väärin, koska olet ansainnut sen". Me tarvitsemme aikaa saadaksemme itsetuntomme korjattua. Voit auttaa ymmärtämällä, että joskus jos olemme synkkämielisiä, se saattaa johtua siitä, että kuulemme näitä kommentteja päässämme. Meitä auttaa, jos haluat puhua kanssamme niistä asioista, koska tiedämme, että sinä et näe meitä samalla tavalla.

2. Me olemme joskus epäluuloisia ystävällisiä eleitä kohtaan
Joskus hyväksikäyttäjät hukuttavat kumppaninsa lahjoihin ja kehuihin yrityksenä vetää heidät elämäänsä nopeasti. Kun toinen on ansassa, hyväksikäyttö alkaa. Jos annat meille lahjoja tai kohteliaisuuksia aikaisessa vaiheessa, me saatamme miettiä, oletko samanlainen kuin hyväksikäyttäjämme oli. Me emme voi sille mitään, se on pelkoa. Kuitenkin, pelkomme taustalla, olemme erittäin kiitollisia lahjastasi. On ihan ok kysyä, mikä on vialla. Joskus meillä on vaan kovin vaikeaa itsekään ymmärtää, miksi käyttäydymme jollain tavalla ja saada omista tunteistamme selvää.

3. Me joskus säpsähdämme helposti
Hyväksikäyttö sisältää fyysistä, henkistä ja sanallista väkivaltaa. Me muistamme hyvin tilanteet, joten kovat äänet, tietynlaiset fyysiset liikkeet ja muut vastaavat asiat voivat muistuttaa meitä väkivallasta. Me saatamme seota, hermostua tai vetäytyä. Me emme voi sille mitään, meidän kehomme ja mielemme muistaa sillä hetkellä väkivallan.

4. Meillä voi olla alkuun vaikeaa makuuhuoneen puolella
Läheisessä fyysisessä kontaktissa oleminen tekee ihmisestä äärimmäisen haavoittuvan. Viimeksi kun uskalsimme olla haavoittuvia, meitä satutettiin. Me haluamme rakastaa ja luottaa uudelleen, mutta meitä pelottaa. Ole kärsivällinen, me haluamme, että ymmärrät, että vika ei ole sinussa vaan menneisyydessämme.

5. Me saatamme yrittää sabotoida suhdetta
Välillä emme uskaltaisi päästää sinua liian lähelle, jotta sinulla ei olisi mahdollisuutta satuttaa meitä ja silloin saatamme alkaa työntää sinua pois. Saatamme purkaa vihaamme, vetäytyä tai olla kriittisiä. Joskus emme edes tiedosta tekevämme niin. Pelko saa meidät toimimaan sillä tavalla. Jos onnistut pääsemään todella lähelle meitä, pelkäämme ja hämmennymme. Yritä ymmärtää, että vika ei ole sinussa. Me todella yritämme avautua ja luoda yhteyttä, mutta joskus pelko ottaa meidät hallintaansa.

6. Saatamme kiintyä liian nopeasti
Joskus ihmiset, jotka ovat kokeneet hyväksikäyttöä, hyppäävät uuteen ihmissuhteeseen rakkaudennälässään ja saadakseen hyväksyntää, mitä haitallisessa ihmissuhteessaan eivät saaneet. Me saatamme haluta sinua viettämään kaiken ajan yhdessä, ehkä muuttaa yhteen, viettää lomia yhdessä, tavata perheesi, kaikki aikataululla, mikä tuntuu sinusta liian nopealta. Me haluamme ihmissuhteen hyvän ihmisen kanssa, emmekä ole kovin varmoja ihmissuhteen säännöistä. Joskus emme kestä surullisuuttamme yksin ja huolehtivan ihmisen kanssa oleminen tuntuu lohduttavalta. Voit auttaa kertomalla, että etenemme liian nopeasti ja että meidän pitää hieman hidastaa. Me haluamme tehdä asiat oikein, muista, että me vielä opettelemme.

7. Saatamme tuntea, ettemme ole rakastavan ihmissuhteen arvoisia
Hyväksikäyttäjämme jätti meille tunteen siitä, että emme ole ansainneet tervettä ja rakastavaa ihmissuhdetta. Me teemme paljon töitä korjataksemme sen vaurion itsessämme, paljon enemmän kuin pystyt näkemään ulkopuolelta. Kuten kaikki muutkin, me haluamme yhteyden toiseen ihmiseen, intiimin ja molemminpuolisen kunnioittavan ihmissuhteen. Vaatii todella paljon rohkeutta mennä eteenpäin haitallisen ihmissuhteen jälkeen ja uskaltaa avata sydämemme uudelleen. Yritä ymmärtää, että me edelleen teemme töitä sen eteen että tietäisimme olevamme arvokkaita ja rakastettavia. Myötätuntosi auttaa meitä toipumisessamme.
Meillä on edelleen hyväksikäytöstä aiheutuneita haavoja, mutta meillä on myös paljon annettavaa. Meillä on rohkeutta, myötätuntoa ja voimaa, minkä olemme saaneet päästessämme irti ja toipuessamme hyväksikäytöstä. Me teemme paljon töitä korjaantuaksemme. Myötätuntoinen ja kärsivällinen kumppani näkee meidät juuri sellaisina aarteina kuin olemmekin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti