tiistai 4. joulukuuta 2018

Mikä ihmeen gaslightning..




Termille gaslightning ei taida olla kunnollista suomenkielistä sanaa olemassa, vaikka se on koskettanut ja koskettaa monia ihmisiä. Gaslightningin kohteeksi joutunut tyypillisesti alkaa epäillä tulleensa hulluksi, mutta näinhän asia ei ole vaikka juuri siihen sillä pyritäänkin. Lähes jokainen meistä on joutunut kokemaan tätä henkisen väkivallan muotoa jossain elämänsä vaiheessa, epäillyt omaa muistiaan, omaa järkeään, omaa kykyään ymmärtää asioita ja reagoida oikein ja lähes jokainen meistä on jossain elämänsä vaiheessa myös käyttänyt tätä toiseen. Hetkellisenä ja yksittäisenä tapahtumana pidän jossain määrin tätä normaalina, en oikeana tapana toimia, mutta koska elämä ei ole mustavalkoista ja jokainen teemme joskus virheitä ja toimimme väärin, niin tämä ei ole omasta mielestäni se kaikkein pahin asia, mitä voi tehdä. Kun gaslightning muuttuu systemaattiseksi tavaksi toimia, kestää kuukausia tai jopa vuosia, niin silloin se muuttuu erittäin vahingolliseksi ja aiheuttaa uhrille pitkäaikaisiakin vaikeuksia oman minä-kuvan, itsetunnon ja tunteidenhallinnan kanssa.


Mistä sitten tietää tulevansa gaslightatuksi?

1 Tunnet jatkuvasti ylireagoivasi
2 Epäilet omaa muistiasi, et ole varma kuinka tapahtumat todellisuudessa etenivät
3 Koet jatkuvasti tarvetta pyytää anteeksi, vaikka et aina edes tiedä miksi
4 Koet olevasi eristyksissä, olet masentunut, toivoton ja sinusta tuntuu, ettei sinua ymmärretä
5 Et osaa enää tehdä itsenäisiä päätöksiä ja jos sinulle annetaan vaihtoehdot, valitset sen, mitä ajattelet gaslightaajan haluavan
6 Epäilet tulevasi hulluksi, epäilet omaa mielenterveyttäsi
7 Et luota itseesi etkä arvostelukykyysi
8 Koet, että et ole riittävän hyvä omana itsenäsi, mutta et oikein tiedä mitä pitäisi muuttaakaan
9 Podet syyllisyyttä tunteistasi
10 Olet jatkuvasti hämmentynyt ja koet, ettet enää ymmärrä mistään mitään

Gaslightaaja käyttää esimerkiksi seuraavanlaisia keinoja saadakseen sinut näyttämään tilanteessa siltä, jolla on ongelma, siltä, joka on jotenkin hullu tai sekaisin päästään


  • Saa sinut näyttämään muiden silmissä epävakaalta ja järjettömältä
  • Käyttää taidokkaasti luotettavaa ja itsevarmaa naamiota ja epärehellistä myötätuntoa saadakseen sinut uskomaan, että sinussa on kaikki väärin. Lopulta alat epäillä itseäsi ja uskoa hänen kertomustaan.
  • Vaihtaa aihetta, ei vastaa kysymykseen tai vastaa siihen kysymyksellä. 
  • Mitätöinti. Vähättelemällä tunteitasi ja ajatuksiasi hän saa sinuun vähitellen enemmän valtaa. "Olet liian herkkä!" "Ei sinun tarvitsisi suuttua joka pikkuasiasta!" "Se oli vaan vitsi, miksi otat kaiken aina niin tosissasi?"
  • Kieltäminen ja välttely. Kieltäytymällä ymmärtämästä tunteitasi ja ajatuksiasi hän saa sinut epäilemään itseäsi yhä enemmän. "En muista sellaista tapahtuneen, olet varmaan nähnyt unta!" "Sellaisesta ei koskaan sovittu, muistat väärin!" "En ymmärrä mistä sinä puhut!"
  • Asioiden kääntäminen päälaelleen. Hän kääntää kaiken tapahtuneen taitavasti omaksi edukseen ja saa sinut epäilemään itseäsi etenkin kun tähän yhdistetään näytelty myötätunto, alat tuntea, että olet itse jollain tavalla "hullu tai epävakaa tai menettämässä järkesi. "Jos muistat, niin minähän yritin vain auttaa sinua!" "Ajattelin vaan sinun parastasi!"

Jos tunnistat, että olet joutunut tämän henkisen väkivallan uhriksi, olet jo oikeassa suunnassa, koska tietoisuus ja ymmärrys on ensimmäinen askel toipumiseen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti