lauantai 24. marraskuuta 2018

10 vinkkiä, miten PTSD:stä kärsivää voi ymmärtää


PTSD (post-traumaattinen stressireaktio) tekee kommunikoinnista vaikeaa.

Monet toipuvat eivät osaa löytää sanoja kertoakseen, miltä heistä tuntuu. Vaikka he löytävätkin, on erittäin yleistä, että he kokevat tunteistaan kertomisen vaivaannuttavaksi. Häpeä, pelko, syyllisyys ja suru tulevat helposti normaalin, rauhallisen keskustelun tielle.

Ystävät ja perhe (ja kaikki jotka eivät ole trauman aiheuttajia, mutta ovat toipuvan ihmisen lähellä) tarvitsevat jotain, millä osata lukea PTSD kieltä. Kun varustautuu ymmärryksellä, oivaltamisella ja tietoisuudella on helpompaa osata reagoida, vastata ja suhtautua PTSD läheiseesi toipumisprosessin aikana. Mitä enemmän ymmärrät asioita PTSD:n näkökulmasta, sitä paremmin voit olla avuksi ja tueksi. Nyt on aika empatialle, myötätunnolle ja kärsivällisyydelle.


Alla oleva lista antaa sinulle yhteenvedon asioista, mitä sinun olisi hyvä ymmärtää. 


1. Tieto on voimaa.

Ymmärrä laukaisevan tekijän vaikutus, psyykkinen reaktio traumaan, PTSD varoitusmerkit ja saatavilla olevat hoitokeinot. Mitä enemmän tiedät, sen vähemmän pelottavalta PTSD tuntuu ja se auttaa sinua tukemaan toipumisprosessia positiivisella tavalla.

2. Trauma muuttaa ihmistä.

Trauman jälkeen haluamme uskoa, että elämä palaa ennalleen; että voimme palata takaisin samanlaiseksi kuin olimme ennen traumaa. Valitettavasti tämä ei toimi näin. Trauma jättää meidän sieluihimme suuren, lähtemättömän vaikutuksen ja voi aiheuttaa muutoksia myös aivoissamme. Pysyvä trauma johtaa usein psyykkiseen muutokseen, mikä häiritsee vuorovaikutusta itsemme, toisten ja maailman kanssa.

3. PTSD kaappaa identiteetin.

Suurin ongelma PTSD:n kanssa on, että se valtaa koko näkemyksen itsestämme. Me emme enää näe selkeästi. Me emme näe enää maailmaa samanlaisena kuin näimme sen ennen traumaa. Nyt jokainen hetki on vaarallinen, ennalta arvaamaton ja uhkaava, koska olemme peloissamme, avuttomia ja voimattomia.

4. Emme pysty olemaan omia itsejämme.

Traumassa todellinen minä vetäytyy ja muureilla peitetty minä tulee esille pysyäksemme turvassa. Tämä minä näkee vaaran myös siellä, missä sitä ei ole, omaa erilaiset arvot ja prioriteetit kuin olet tottunut meillä olemaan ja vaikuttaa usein epäluotettavalta.

5. Emme voi kontrolloida käyttäytymistämme.

Koska toimimme tavallaan kuin autopilotin ohjaamina, emme aina pysty itse kontrolloimaan toimintaamme. PTSD on yliampuva selviytymiskeino. Me koemme tunteita ja biologisia/kemiallisia muutoksia, mitkä pelottavat ja kuormittavat meitä.

6. Me emme pysty ajattelemaan loogisesti

Koska pelko ohjaa ajatteluamme, emme aina pysty ajattelemaan järkevästi emmäkä kykene ottamaan vastaan järkeviä neuvoja. Selviytymismoodissa aivojen alkukantaisin osa ottaa vallan, kun kehittynyt, analyyttinen ja päätöksiä tekevä puoli aivoista sammuu.


7. Emme pysty vaan "päästämään irti".

Trauma ei helposti siirry elämässä historiaan. Muuttunut kehomme ja mielemme ei anna meidän unohtaa. Kuohuvat kemikaalit ja säätelemättömät psykologiset prosessit vahvistavat jokaista muistoa. Menneisyydestä yli pääseminen vaatii muutakin kuin aikaa ja toivetta toipumisesta.

8. Emme torju, yritämme selviytyä.

Vaikka emme myönnäkään, tiedämme, että jotain on vialla. Kun kiellämme ongelman yritämme todellisuudessa sanoa tekevämme parhaamme. Vie valtavasti voimia elää PTSD:n kanssa. Joskus yksinkertaisesti ylös nouseminen ja päivittäisten rutiinien jatkaminen on isoin askel kohti toipumista.

9. Emme vihaa sinua.

Jos puutut asiaan, saatamme toimia aivan päinvastaisesti vaikka jossain sisimmässämme tiedämmekin, että ongelma et ole sinä. Valitettavasti kuitenkin siinä tilanteessa saatamme nähdä kasvosi PTSD:n kuvana. Koska emme pysty kohdistamaan PTSD ongelmiamme suoraan niiden lähteeseen, on joskus helpompaa kohdistaa ne sinuun.

10. Läsnäolosi merkitsee.

PTSD luo eristyneisyydentunteen. Post-traumaattisessa tilassamme kuitenkin arvostamme sitä, että tiedämme, että on ihmisiä, jotka pysyvät kanssamme kaikesta huolimatta. Sillä on merkitystä, että vaikka me kiukuttelemme, emme vastaa, emmekä ole omia itsejämme, sinä kuitenkin olet olemassa.


Pysy vierellämme, me yritämme parhaamme! 


Alkuperäinen teksti Heal My PTDS






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti