keskiviikko 21. marraskuuta 2018

Saat sen mistä luovut - Tommy Hellstenin seitsemän paradoksia

Hiukan tuulista ollut tässä pari viikkoa ja ajatuksia ihan laidasta laitaan. Kuten tapaani kuuluu, päässä pyörivät kysymykset ovat sellaisia kohtuullisen kevyitä ja helppoja, kuten "Mitä on onnellisuus?", "Miksi elämä ei ole reilua?" ja "Mikä on kaiken tarkoitus?". Vieläkään en täydellisiä vastauksia kysymyksiin ole keksinyt, mutta jotain pieniä oivalluksia kuitenkin.

Mitä se paljon puhuttu onnellisuus sitten oikein on?

Tuntuu, että nykyään onnellisuuden tavoittelu on jollain tavalla trendikästä ja onnellisuus on jotain mitä pitää tehdä vaikka väkisin, hampaat irvessä; ihmisen on oltava ylenpalttisen onnellinen ollakseen hyväksytty ja ihailtu.
Jotenkin itse ajattelen onnellisuuden olevan hetkissä. Ihan niissä pienen pienissä asioissa, mitä tapahtuu koko ajan. Joskus on päiviä, milloin onnellisuus voi löytyä siitä, että on sen yhden päivän taas jaksanut ja joinain toisina päivinä onnellisuuden murusia on joka puolella runsaasti. Jokainen päivä ei ole hyvä, mutta jokaisessa päivässä on jotain hyvää. Ihmisen elämä voi olla silti kokonaisuutena  onnellista vaikka kaikki tapahtumat ja ajanjaksot eivät olisikaan pelkästään iloisia ja kivoja.
Ihan normaaliin elämään kuuluu kaikki universaalit tunteet, eikä niiden kieltäminen tai tukahduttaminen vie automaattisesti onnellisuuteen. Kun jotain pahaa tapahtuu, jokaisella on oikeus tuntea surua, vihaa, katkeruutta, suuttumusta, ärtymystä ja raivoakin. Traumaattisesta kokemuksesta toipuminen vaatii jokaisen tunnetilan läpikäyntiä ja hyväksymistä.
Onnellisuus ei ole kilpailu, eikä ketään pitäisi arvostella sen perusteella, missä vaiheessa matkaansa hän sillä hetkellä on. Jos tapaat vaikkapa vihaisen ihmisen, et voi kuulematta koko tarinaa tietää, kuinka pitkän matkan hän on kulkenut ennen kuin on uskaltanut tuntea vihaa. Samoin et voi tietää itsevarmasta ihmisestä, onko hän vaan tukahduttanut ja jättänyt tunteensa käsittelemättä ja itseään suojellakseen pystyttänyt itsevarman suojamuurin ympärilleen.



Jokaisella tunteella on tarkoituksensa ja joku viesti kerrottavana. Siksi tunteitaan pitäisi osata kuunnella ja tehdä oikea johtopäätös siitä, mistä ja miksi tunnen sitä mitä tunnen. Suoraviivaisesti ei voi ajatella niin, että positiivinen tunne tarkoittaa, että sitä aiheuttavaa toimintaa kannattaa jatkaa ja taas toisaalta negatiivinen tunne ei välttämättä kerro, että sitä aiheuttava toiminta pitää lopettaa.
Esimerkkinä niinkin helppo ja yksinkertainen asia kuin kiintymys. Kiintymys on positiivinen asia, mutta joskus kiintymystä voi kokea itselle haitalliseen kohteeseen. Silloin positiivisen tunteen aiheuttamaa toimintaa ei pitäisi jatkaa.
Toisaalta taas esimerkiksi negatiivissävytteinen tunne paniikki. Paniikin pitäisi varoittaa ihmistä vaarasta ja silloin toimintaa pitää yrittää välttää, mutta joskus paniikki ja pelko voi aiheutua vaikkapa tilanteessa, missä on mahdollisuus kasvaa ja kehittyä ihmisenä. Esimerkiksi esiintymisjännitys aiheuttaa pelkoa ja paniikinomaisia tunteita, mutta sen sijaan, että yrittää välttää sellaisia tilanteita, niitä pitäisi lisätä. Siten voi saada positiivisia kokemuksia, kehittyä ja päästä esiintymisen aiheuttamasta pelosta vähitellen vapaaksi.
Onnellisuus siis ei mielstäni ole sitä, että tuntee pelkästään positiivisia asioita, vaan sitä, että uskaltaa antaa itsellensä luvan tuntea ihan kaikkia tunteita, on riittävän rohkea kohdatakseen tunteensa aidosti ja osaa ymmärtää niitä oikein.
Tänään olen onnellinen siitä, että olen olemassa. Mistä sinä olet onnellinen?



Jos olisin tänäkään vuonna ollut kiltti, niin joulupukki ehkä toisi minulle Tommy Hellstenin kirjan Saat sen mistä luovut, mutta taidan varmistaa tilanteen ja tilata kyseisen teoksen ihan itse itselleni. 

Hellstenin seitsemän paradoksia saattaisivat auttaa jonkun seuraavan pienen palasen oivaltamisessa :)
  • Perille pääsee se joka pysähtyy
  • Vahvuus löytyy heikkoudesta
  • Jos etsit turvaa, elä vaarallisesti
  • Saat sen mistä olet valmis luopumaan
  • Mitä vähemmän teet, sitä enemmän saat aikaan
  • Vain yksin voi olla yhdessä
  • Vain yhdessä voi olla yksin
  • Jos etsit ikuisuutta, elä tässä ja nyt





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti